De geschiedenis van het Weduwehuisje



17e eeuw

Officieel behoort het Weduwehuisje bij het huis op nr 9. Op de gevel van dit huis staat het jaartal 1617, wat zou betekenen dat dit huis de brand in 1666, waarbij West Terschelling vrijwel volledig is afgebrand, heeft overleefd. Onderzoek hiernaar heeft dit echter niet kunnen bevestigen. Er gaan verhalen dat na een blikseminslag, men de cijfers 7 en 1 heeft omgedraaid, waarmee het huis dus eigenlijk uit 1671 stamt. De Stoepstenen met wapenschild voor de ingang van de poort naar het Weduwehuisje stammen ook uit de 17e eeuw.

Bewoners

Het Weduwehuisje heeft vele bewoners gehad. Zo zou in het huis op nr 9 een commandeur van de walvisvaart hebben gewoond, wat te zien is aan de band op de gevel van het huis. Na zijn overlijden bleven de kinderen in het grote huis wonen en verhuisde de weduwe naar het Weduwehuisje. Ook zou het Weduwehuisje als schuur dienst hebben gedaan, de mast van een schip kon door het bovenraam naar binnen geschoven worden. Andere bronnen melden weer dat het huis aan twee gezinnen onderdak heeft verleend. 

Op bovenstaande foto staat Piet Jansen, een visserman, die echter op nr 9 woonde. Het luikje rechts was de toegang tot de kolenopslag, die inmiddels niet meer bestaat. Het luikje is inmiddels vervangen door een raam. 

De foto hieronder komt uit 1934, waar Grietje Knop bij de voordeur van het Weduwehuisje zit.